Jesper Juul til jul

Jeg ble plutselig varm i kroppen og fikk litt hodepine. Derfra valgte jeg å trekke meg tilbake på rommet og lese i boka mi. Jeg leser i årets favorittbok ‘ditt kompetente barn’, som er skrevet av Jesper Juul. Akkurat nå leser jeg om det å ha pliktoppfyllende barn, eller hjelpsomme barn. Jeg tror at mange ikke vet hva forskjellen på dette er. Noe som er interessant å vite for dem som prøver å få pliktoppfyllende barn, er at: – Alminnelig utviklingspsykologi har allerede i mange år visst at det sunneste som barn opp til ca. ti år kan foreta seg, er å leke så mye som mulig. At det er det sunneste, betyr i denne sammenhengen at det er det beste for deres fysiske, psykiske og sosiale utvikling. I tillegg kommer at det også er det som fremmer deres innlæringsevne best. – Barn opp til åtte-niårsalderen har bare et begrenset framtidsperspektiv. De vet med andre ord ikke hva de sier ja til når de for eksempel inngår en avtale om å vaske opp tre dager i uken. Hvis man en dag står og vasker opp, har seksåringen sittende ved kjøkkenbordet, og man forøvrig har det hyggelig, kan man saktens få henne til å si ja til en slik avtale. Men hennes «ja» betyr ikke: «Ja, jeg forstår godt hva du mener, og jeg vil gjerne klare oppvasken tre ganger i uken så lenge jeg bor hjemme.» Det betyr: «Ja, jeg elsker deg også, og akkurat nå er jeg rede til å gjøre hva som helst for å gjøre deg glad!» Det er parallellen til når voksne sier til hverandre: «Jeg vil alltid elske deg!». Det er verken et løfte eller en kontrakt, men er uttrykk for hvor intenst vi opplever kjærligheten akkurat nå. Jeg har lest akkurat dette fler ganger. Innholdet i denne boken er for meg så viktig, at jeg vil prøve å huske det best mulig ved å oppdatere ting fra den. Jeg anbefaler deg å kjøpe boken som en nyttårsgave til deg selv. Og den passer for alle, ikke bare deg som har barn 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *