Hvilket fett skal vi servere barna våre?

Visste du at barn blir bemerkelig smartere av å få i seg det riktige fettet? Visste du at feil fett stopper opp kroppens produksjon av Omega-3?
Visste du at barn tredobler vekten og blir dobbelt så lang det første leveåret? Tenk så mye som skjer i hjernen til barna våre de første to leveårene da! Jeg visste ikke alt det jeg nå skal fortelle dere..
På fredag var jeg på et lite seminar med Soft Flora på Geitmyra Matkultursenter for barn. Fersk frokost og en spennende pressemelding! Det er utrolig hvordan man kan få en tankevekker i ny og ne, og kjenne på følelsen at gammel fakta blir vekket til live. Jeg lærte mye om umettet fett da jeg gikk på hotell og næringsmiddelfag på videregående, men har rett og slett glemt mye. Når jeg hørte på disse fantastiske menneskene sine foredrag kom mye tilbake igjen. Jeg vedder på at du også lærer noe nytt av å lese dette innlegget nå.
En liten samling av fantastiske mennesker samlet seg til nytrukket kaffe og en fersk frokostbuffet på fredag morgen. Soft Flora kunne man se sentralt på bordet.
Ekspertpanelet til Soft Flora denne dagen: Marte Geitung Byfuglien, Andreas Viestad, Vibeke Klemetsen og Linda Bergersen.
Visste du at:
 • 4 av 10 småbarnsmødre ikke vet hvilken type fett som er best for barnet
 • Barn kan spise seg smartere ved riktig kosthold
 • “Alle” vet at fisk er bra, men mange har også vanskeligheter med å få barna til å spise fisk.
 • Siden et barn i snitt spiser ca 1500 brødskiver i året, er det å bruke margarin med rapsolje en veldig enkel og fin måte å bidra til at barna får i seg nok og riktig fett.
 • Soft Flora inneholder nemlig nordisk raps som har et ekstra høyt innhold av de såkalte essensielle fettsyrer. Dette er fettsyrer som kroppen ikke produserer selv, men som vi er helt avhengig av.
Først ut var Marte Geitung Byfuglien. Hun er ernæringsrådgiver i Mills, og kunne blant annet fortelle at:
En av to foreldre hos barn under to år ønsker mer info om hvilket fett de skal servere barna sine. Hun anbefaler at vi serverer barna våre umettet fett foran mettet fett. Planter som raps (som du finner i Soft Flora) inneholder livsviktige fettsyrer. Kroppen vår kan lage de fleste typer fett selv, med unntak av de to flerumettede fettsyrene alfalinolensyre (omega-3) og linolsyre (omega-6). Dette er fett som kroppen vår trenger, og vi er avhengi av å få dette tilført igjennom maten. Derfor kaller vi dette for «essensielt» eller «livsnødvendig», fett.
De essensielle fettsyrene er viktig for kroppens celler, spesielt i hjerne- og nervecellene. For å oppnå positiv effekt av essensielle fettsyrer anbefales et daglig inntak på 2g alfalinolensyre og 10g linosyre. Ved å bruke Soft Flora sitt orginale plantemargarin (som er laget av blandt annet nordisk rapsolje) på brødskiven er man godt på vei til å dekke det daglige behovet for essenielt fett.
Hvis man slutter å amme barnet ved 6-måneders alderes er det særdeles viktig at barnet får i seg dette fettet.
Neste ut var Andreas Viestad. Han er stifteren av Geitmyra Matkultursenter for barn. Det er visst ikke bare jeg som synes at Andreas er en flott mann og se på (ref: Vibeke til venstre).
Andreas sitt mål er å spre kunnskap om mat. Gården er en av de første gårdene som ble fredet i Oslo, og brukes nå til akkurat dette. Til å formidle kunnskap om mat og å lære barn om mat. Barn trenger å få holde mer på med mat og få en interesse for mat. Du kan lese mer om Andreas, og alt det fantastisk han gjør, HER.
Så var det denne flotte damen da. Vibeke Klemetsen er over snittet interessert i kroppen vår og hva vi putter i den. Mange kjenner henne kanskje best som den tidligere dama til Daniel Frank som hun har et barn med. Yoga er noe som står høyt i livet til Vibeke. Vibeke har akkurat fått barn nummer tre, og kunne dele mye frustrasjon fra en hektisk hverdag, og mange små tips til hvordan vi skal lure i barna våre sunne ting som de kanskje ikke har så lyst til å spise frivillig.
Sist ut var Hjerneforskeren Linda Bergersen. Ikke det beste bildet, men her kan du se sånn ca hvordan en bitteliten nervecelle ser ut. Jeg klarer nok ikke å gjøre all informasjon som vi fikk like spennende som hun fremførte den, men jeg kan notere noen enkle ting:
 • En lang rekke studier viser at barn som ikke får i seg nok og tilstrekkeligl fett, scorer dårligere i kognitive tester. Dette er jo et stort tankekors for alle småbarnsforeldre.
 • Med riktig kosthold kan altså de små spise seg smartere.
 • Hjernen forandrer seg noe voldsomt de to første leveårene.
 • Riktig fett som dette trenger vi spesielt under graviditeten, når barnet spiser det vi spiser.
 • Omega-6 blir ikke produsert av kroppen vår.
 • Hjernen består av 78% vann. 10% fett. 8% proteiner. 4% karbohydrat og 3% andre bestanddeler. (Om du ser bort fra vannet, er det fett som scorer høyest)
 • Vi har 100 milliarder nerveceller. Hver celle har forbindelse med 10.000 andre. Vi mister 1 nervecelle i sekundet, noe som utgjør 31 millioner pr.år. Men som heller ikke utgjør mer enn 2% iløpet av livet.
 • De elekstriske signalene imellom nervene går hurtigere med riktig fett.
 • Olivenolje og Rapsolje er BRA olje.
 • Lav mengde DHA fører til svikt og demens.
 • Mødre med nok DHA igjennom graviditeten, vil sørge for at fosteret får tilstrekkelig med DHA igjennom morkaken.
 • For mye transfett forhindrer kroppen i å produsere omega-3.
 • DHA gjør deg smartere.
Transfett er f.eks det du får altfor masse av fra en muffins på Deli De Luca. De blåbærmuffinsene som er så gode vettu, i de plastikkpakningene. Kommer i sjokolade også. Mmmmm… fysj og fy!
Også må jeg ha med meg den flotte vuggesangen som Linda Bergersen avsluttet med. Det ble så intens at jeg satt med tårer i øynene. Tøft gjort å synge slik blant en liten forsamling i et så lite rom som vi satt i. Intimt.
Og her er noen nøkler til riktig fett:
Gå inn på godtforbarnivekst.no hvor dere kan finne filmer med tre av de fire som deltok denne dagen!
Visste du at Vibeke Klemetsen også skriver blogg? Den kan du lese HER.
Jeg var så heldig at jeg fikk sitte med disse to flotte menneskene. Espen er fotograf og Kjerstin Marie er journalist. De jobber som i Se&Hør, et sånt derre sladderblad som ligger i alle sitt hjem fordi om de «aaaaaaldri leser» slike blader i alminneligheten.
;

Annonse

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *