Hva er galt med å leve som deg selv?

Dette presser ser ut som en stor tåke av kaos. Jeg ser ungdommer som en stor maurtue med et tykt lag sminke. Sparepengene skal gå til nye lepper, bryster og kanskje nesen burde fikses på. Dette kaoset av unge som forviller seg rundt hverandre, over hverandre, mellom hverandre. De ser ikke hverandre på innsiden, og de ser i alle fall ikke seg selv. De dreper seg selv sakte med sikkert. Når skal det stoppe? Redde seg de som kan, før det er for sent. Årene løper og går mens du scroller deg til bunnen av mørket.

KR_AMA_0415_4879 kopier

Hvorfor hadde jeg ikke delt dette bildet av meg før? Ikke fordi jeg er naken, det er synes jeg bare er flott å være. Men jo, jeg har litt sånne ringer under øynene, også kan du se hudsykdommen min på skulderen. Om jeg har gjort noe med kroppen min? Ja, jeg opererte brystene da jeg ikke visste opp ned på meg selv i en alder av 19 år. Jeg har operert fem ganger av komplikasjoner.

Om du kan spørre meg om råd, cup og hvor du burde gå? Nei, det kan du ikke. Du kan ta til takke med det vakre du har fått utdelt. Leppene mine. Ja, jeg har fylt restylane et par ganger. Sånn bittelitt, for jeg turte ikke mer. Det er mange år siden. Plutselig en dag så jeg de små overleppene mine som snurpet seg opp i tannkjøttet mitt igjen. Slik jeg hadde komplekser med etter sjette klasse. Da jeg hadde regulering på skolebildet og man kunne se det glinse i tannkjøttet mitt etter blitzlampa. Nå er det greit, for det er ekte.

Hvorfor trenger vi at forbilder legger ut de usminkede sidene av seg selv? Det er rett og slett for mye av det andre. Det er for mye perfeksjonisme. Det er det vi tror vi ha være mer av. Alt må ha en motvekt, og i dag er det ikke slik. Alle disse unge hodene løper rundt etter det ene idealet og det andre. De har ikke et sekund til overs for å tenke på seg selv. Hva dem vil, hva dem drømmer om. Lyset på mobilen har hypnotisert dem alle til å scrolle videre, de har ikke tid til å sove. Og de er aldri uthvilte for de må opp veldig tidlig for å fikse alle disse skavankene de tror de har. Og når de har gjort det er de også mest sannsynlig sent ute. Når skoletimer foregår er det om å være best, men det er jo vanskelig når man også må passe på at man ser bra ut mens man lærer.

Er klærne kule nok? Hvorfor så han sånn på meg? Hun er finere enn meg i dag. Sminken hennes er så mye bedre. Bildene hennes er bedre. Hun har flere følgere fordi hun er penere enn meg. Jeg vil også være tynn. Jeg kan ikke spise så mye. Jeg vil hjem, de kan ikke se meg når sminken faller. Jeg vil bak skjermen hjemme. Det er tryggere å chatte der. . . 

Den mannen som er der ute og leter etter deg, han kommer ikke til å finne deg. For den dagen dere passerer hverandre langs veien vil han ikke se deg. Ikke bak alle de lagene med sparkel, ikke med de store leppene du trodde at du trengte, ikke med

Jeg tenkte tanken på å ta botox. Eller, jeg vet jo at jeg ikke kommer til å gjøre det. Men jeg kan fortelle at det er mest på grunn av dette. Av dette at jeg føler for å vise at vi kan få smilerynker og linjer i panna. At vi eldes og at det er greit. Det er sånn vi skal se ut. Det er slik vi kan kommunisere med hverandre.

Hør meg nå, kjære deg som skulle komme over dette innlegget der du sitter med all denne sminken og ødelegger den nydelige huden din. Kan du bare ta meg på mitt ord, det er ikke verdt det. Alt du putter i deg kommer til å gi deg motsatt virkning etter noen år. Jeg lover. Du kommer til å se ut som du er 40 år mens de andre er 28. Det er sant, og jeg har sett så mange havne der at jeg kan prate. Jeg blir ikke avhengig av noe, dermed klarer jeg ikke bli fanatisk. Hvordan vet du at du klarer å stoppe etter å ha fylt restylane eller botox eller operert? Noen klarer det, men de aller fleste blir blind. De bare fortsetter og fortsetter til de en dag ser tilbake på et bilde. Det er bilder som er deg i dag når du hater deg selv. Men fremtidige deg vil se på dette bildet og gråte litt. Fremtidige deg elsker den du er nå og hvor vakker og naturlig du er.

Du trenger ikke all den sminken, eller de kule klærne, eller den dyre veska, eller alle likes. Det er lettere å ha for lite enn for mye. Jeg lover deg. En god venn og en samtale uten teknologi til stedet, er mer verdt enn 1000 likes. Internett gjør deg avhengig og du kan ikke være alle de femten jentene du følger fordi de inspirerer deg. Jål deg og smink deg titt og ofte, fordi du vil, ikke fordi du må. Bevis for deg selv at du klarer en hel uke uten sminke, uansett hva du skal. Du trenger det ikke. Ingen jenter under 30 skal behøve å sminke den vakre huden.

Huden trenger pust og frisk luft. Drikk vann, spis grønnsakene dine og all den andre varierte maten. Spis når du er sulten, slutt når du er mett. Vær aktiv fordi du har det moro og bruk tiden på å leve for deg selv, ikke for følgerne dine på Instagram eller Facebook.

Dette er min bønn til alle de unge. Om jeg bare kan nå ut til mange nok innen min egen datter har kommet dit. Jeg har dårlig tid og jeg er livredd for at hun også skal bli fortapt i sosiale medier og det hodeløse samfunnet uten gnist, godhet og livet.

16 kommentarer

 1. I mangel på store, flotte ord: !! <3

  1. tingjegliker

   Takk 🙂

 2. Flott innlegg<3 kjente jeg ble glad av å lese en liten "oppvekker", og hvor enig jeg sier meg i det du skriver. Du får det så bra frem!:) tusen takk for en god leseropplevelse og noen sannhetens ord<33^^

  1. tingjegliker

   Takk, Kine! 🙂

 3. Dette engasjerte meg. Kanskje jeg bare begynner å bli gammel med mine 34 år. Men jeg satt og så sykt perfekt igår, på TV2 sumo… Og jeg satt igjen med et par tanker… Kanskje litt på siden av det du skriver om men allikevel; For det første så forstår jeg ikke hvorfor disse jentene setter så utrolig store krav til seg selv. I ytterste konskvens kan man jo nesten påstå at de selv er skyld i at de blir syke… Men så er det jo samfunnet som er sykt. Med sine likes og comments og perfekte bilder på instagram. Som en 34 åring som verken hadde facebook, instagram og knapt nok mobiltelefon i oppveksten er det kanskje lettere å være fornøyd med det man har. Jeg slapp presset fra sosiale medier og kunne vokse opp i fred. Det kjenner jeg er deilig. Jeg kjenner det er deilig å være voksen nok og ha selvtillit nok til å slippe å være så fordømt opptatt av at alt skal være så perfekt. Nå håper jeg at jeg klarer å lære opp mine barn til å være fornøyde med seg selv og ikke bry seg så mye om disse likesene 🙂 Vi har alle ulike talenter og gode sider – la oss fokusere på dem istedenfor de stedene vi ikke er så gode 🙂

  1. tingjegliker

   Det er sant. Men så er det ikke deres feil at samfunnet ble slik akkurat da de vokste opp 🙁

 4. Æ lika dæ !

  1. tingjegliker

   Takk 🙂

 5. Veldig godt skrevet! <3

  1. tingjegliker

   Takk, Elise 🙂

 6. Ja, ja, ja! Jeg får vondt inni meg når jeg ser hvordan dagens ungdom har det. Jeg er jo ikke langt unna selv, i alder, så kanskje rart å si sånt, men det er uansett stor forskjell på da jeg var 14-18 år og nå. Jeg er 23 år i dag.. Det går til og med så langt at jeg nesten er redd for å føde barn til en sånn verden, og da er det ille! Utrolig flott skrevet, håper det når ut til MANGE

  1. tingjegliker

   Takk, Lena.

 7. Hurra for ekte jenter!!!

  Jeg er 45 år og du har så rett i det du skriver..Jeg har aldri tatt botox etc,men blir litt trist når jeg ser bilder av meg selv i 20 årene.Så flott jeg var,men var aldri fornøyd.

  Det var før Internett og alle de perfekte bloggerne.kan bare ane hvordan der er å være ung i dag.Skummelt og tenke på at mine to jenter må vokse opp med alle de «perfekte» forbildene..Synes alt for mye handler om hvordan man ser ut.

  Vet ikke om alle de overfladiske rosa bloggerne kommer til å være så stolte av seg selv den dagen de blir 45 år.

  Godt det finnes noen som ikke er redd for å vise det som er ekte.

  1. tingjegliker

   Takk, Eli. Det er sant, og det kommer til å blir bedre og bedre 🙂

 8. Rebeccca

  Hei.
  Det blir veldig feil av deg å skrive dette, føler jeg. Du er jo egentlig en av de som du sier unge idag IKKE skal være. Du forteller at du har silikon i brystene og har hatt restylane i leppene, og du har vært inne på tanken om Botox… Du er stort sett aldri usminket, du lar deg avbilde i minimalt med klær og spiller veldig mye på kropp, former og pupper, og du stilte for ikke lenge siden i bikini-fitness, der målet er å ha lavest mulig fettprosent…? Skjønner du hvor jeg vil?

  Nå er det så ekstremt mange bloggere som skal advare og skremme og fortelle andre at «du er god nok som du er», så lyser det silikon, falske vipper, løshår, blekede tenner og pedikyr lang vei. Hva er vel ekte og naturlig med det?

  Jeg blir egentlig litt uggen av hele greia.

  Sorry.

  1. tingjegliker

   Hei, Rebecca. Ja, jeg gjorde det, men det kommer vel an på hva intensjonen er, eller hva? Jeg går mye usminket, så det er feil å si at jeg bruker mye sminke. Og jeg mener kropp er det mest naturlige i verden, ser ikke problemet med nakenhet. Jeg fortalte at jeg hadde gjort de tingene, for å fortelle at det ikke gjorde meg lykkelig og at jeg skulle ønsker jeg hadde visst at jeg ikke trengte det.
   A

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *