Vet du hva fattigdom er?

Da jeg aom hit visste jeg ikke hva jeg skulle forvente, men jeg så frem til å forstå mer. Nå er min reise over, og jeg sitter igjen med mange inntrykk. Phnom Penh har nesten like mange innbyggere som hele Norge. Jeg har alltid hørt at Norge er et av verdens rikeste land. Hvor rike vi faktisk er, på penger, har jeg først nå fått inn med teskje. Jeg tror ikke at det finnes sunt noen steder. Hvis man ikke reiser som dette, kan man ikke forstå heller.

Cambodia_2016_28

Du tenker kanskje at dem har klær? Joda, de får jo klær. De finner, de bytter, de bruker det de har. Fordi det er fint med klær. Det er ikke jo ikke kaldt. Disse tre barna sto og kastet gjørme på oss da vi kjørte forbi. Det var leken de hadde akkurat da. Bak dem ser du hvor de bor.

Cambodia_2016_26

Ja, det kanskje noen som får tak i en fin sykkel. Det er kanskje noen som har en moped eller scooter. Men det er ikke alle, slett ikke alle. Jeg var hjemme hos en fattig familie, men de hadde en moped. Du tenker at de har uniform? Det synes jeg er veldig bra. Her går det nok litt forskjellig på samme skole, og det er en fin ting at de ser like ut på skolen.

Cambodia_2016_27

En familie på scooter. Dette er nok luksus i forhold til mange andre barn her borte. Disse kjørte vi forbi på vei til landsbyen vi var i.

Cambodia_2016_29

Jeg bare lurer på om dere vet hva fattigdom egentlig er? En ting er å se bilder, lese, høre. Men å kjenne på dette tett til hjertet, det får meg til å se annerledes på vårt lille Norge. Alt vi krangler om er ting vi selv har skapt. Ting som ikke disse menneskene eier eller forstår. De vet ikke at dem eksisterer engang.

Cambodia_2016_34

I disse hjemmene er det kvinnen som er sjefen. Da vi var der var det kvinnene som lagde mat, organiserte og hoiet. De lo, de smilte og det hele var en slags fest mens vi var der. Det var en stor dag for dem å ha oss på besøk. Mennene satt som regel ved bordet eller for seg selv. De var ydmyke og ikke så høylytt. Jobben deres er å jobbe for maten de får.

Cambodia_2016_51

Jeg hadde med meg en hel bag med små leker fra Norge. Alt mulig forskjellig. Noe lego, noe tegnesaker, noe prinsessegreier. Det var fire store poser med leker som jeg fant hjemme hos kjæresten min. Hans søster hadde en gang jobbet i en butikk hvor hun fikk med seg en haug av ting som ikke skulle selges mer. Disse lå bare og tok plass i skapet.

I stedet for å kvitte oss med det eller gi det til barna våre, tenkte jeg det var fint å ta det med hit. Det var riktig. Ungene sto i flokk rundt meg og det sluttet ikke å strømme på med barn. Heldigvis hadde jeg mye. Barna rundt om i gatene kom også løpende. De var så takknemlige. Uansett hvilken ting jeg dro opp, så smilte dem og var så glade at de løp rett vekk for å vise det frem og se på det. Det kunne være en blyant alene.

Cambodia_2016_55

Selv om de ikke hadde mye, inviterte de oss på middag. Ris med noe tilbehør. Ris som de selv har høstet. Her befinner vi oss en time utenfor Phnom Penh i Kambodsja. Her bor disse menneskene. Det er skittent, de har ikke tette hus, de har ikke flere rom. De bor minst tre eller fire familier under samme tak. 

Cambodia_2016_119

Vennskap er det dem har. Mens vi har mange leker og ting, har de vennskap som betyr mer enn noe. Vi vet jo dette vi også, hva det betyr å ha gode venner.

Jeg spurte min datter: Hva har du lært?

– At vi ikke trenger leker, mamma. Vi kan være glad uten å ha leker.

Cambodia_2016_134

På bildet ser dere en gutt på en moped. Vi ga dem penger til å kjøre ham til legen, da jeg oppdaget et stygt og råttent sår på fingeren hans. Vi ble der til han var tilbake med plaster og rens og mest sansynlig noe antibiotika. Jeg vet ikke hvordan det ville utartet seg, men disse menneskene har ikke råd til å dra til en lege når sånt skjer. Han hadde også en jentekjole på seg, men vi fikk gitt ham en skjorte slik at han slapp å gå i den.

Cambodia_2016_154

Her står dem i kø for å motta klær. Jenta og gutten på 13 og 11 som reiste med oss (onkelbarna til kjæresten min), hadde med seg klær som var for smått til dem. De tok opp plaggene et etter et, og vi så hvem det kunne passe til før vi ga dem det. Da de mottok et plagg tok de det på seg over det andre de hadde på seg. De ble så glade!

Cambodia_2016_159Cambodia_2016_163

Her deler Tina ut egg til alle sammen. Vi hadde med mange egg slik at dem kunne koke alle sammen. Å få et helt egg alene er stas for barna og de voksne. De spiste eggene med en gang. Skrelte bare mens de spiste. 

Cambodia_2016_56

Da vi dro fra disse menneskene gråt jeg. Det gjorde ikke dem. De smilte og var like glade som da vi kom. Og det var jeg som følte meg fattig, i grunn.

Interiør, mote, og alt jeg kan pakke inn under – det blir virkelig fjernt når man tråkker bortover en gate med disse barna, som ler mens de holder deg i hånda og vil vise deg området. I gata går vi forbi de få husene som er der. Taket deler de også med den stakkars, spe kua de eier.

De ble nok glad for at vi var der, men jeg er glad for å få erfare og se. Disse smilene. De setter seg til hjertet.

8 kommentarer

 1. Takk for de finne bildene, for smilene for at vi kan fole litte granne hvordan de lever gjennom dine oyene. Tusen takk Anette for at du loftet litt pa dette laken for oss til a se

  1. tingjegliker

   Takk selv 🙂

 2. Marianne

  Viktig!
  Men samtidig er det litt rart når bloggere skriver om slikt. Det handles klær og skjønnhetsbehandlinger over en lav sko. Reises hit og dit. Fint at du vet det finnes fattigdom og har sett det med egne øyne. Men for meg blir det litt merkelig å kjøpe dyr flyreise for å oppleve fattigdom, ta bilde av de og fly hjem igjen til det vanlige livet. (Satt på spissen)
  Helt enig at de har en lykke vi i Norge aldri vil oppleve.

  1. tingjegliker

   Hei, Marianne. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gå mot denne kommentaren, men sånn er det å være født i verdens rikeste land. Det er på en måte ikke min skyld. Og ja, jeg velger å reise og oppleve. Og om jeg kan, så hjelper jeg dem jeg kan på reisen min. Jeg har ikke bare tatt noen bilder. Jeg har sett og forstått og ønsker å gjøre noe mer. I stedet for å se det på den måten du gjør nå, så er det vel fint at bloggere også bruker plattformen sin til å vise slikt?

 3. Anette – takk for at du er så fantastisk medmenneskelig, jordnær og ydmyk. Det er ingen blogger som rører meg slik som du. Denne posten satt seg virkelig i hjertet. Aldri tvil på at det du gjør betyr noe, for det gjør det!<3

  1. tingjegliker

   Takk, Marte. Det er virkelig fint å lese 🙂

 4. Hei vakre Anette!

  Jeg har også hatt en måned i dette vakre landet. Mye av det du beskriver er så rett! Men smilene har de, jeg syntes Kambodsja er mye mer smilenes land enn Thailand. De smiler nemlig bare for turismen skyld…

  Men ett lite tips. Alle barna som selger på gaten blir tatt ut av skolen hvis det selger for bra. Knuser hjertet ved å ikke kunne støtte de, men flere av barnehjemmene jeg besøkte var veldig opptatt av å dele dette slik at så mange som mulig har mulighet til å få noe skolegang.

  Kos deg videre

  1. tingjegliker

   Takk for det 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *