Tror du at du er tilstede?

Min største befrielse fra samfunnet og egoet har vært å erfare en dyp tilstedeværelse. Det å være såpass sterkt tilstede tilsier at du innser hvordan tidspunkt som faktisk eksisterer. Det er nå. Akkurat nå. Det er ingen annet tidspunkt som finnes.

Det kan være merkelig når du først begynner å tenke over det. Du føler at du har en fortid, sant? Og du tenker mye på fremtiden. Tenk litt på dette: Hvor er fortiden din? Og hvor er fremtiden din?

Som en rullebane som ligger bak beina på oss. Som en hale som alltid er med oss. Mye bagasje som ligger igjen fra tiden vi har vært gjennom. Men hvor er den egentlig, denne fortiden? Kan du gå tilbake i fortiden din? Er det en vei som heter fortiden?

Den er inne i hodet ditt, og kun inne i hodet ditt. Fortiden finnes ikke. Derfor kan du befri deg helt og fullt fra den ved å innse at den ikke eksisterer. Helt og fullt uavhengig av hva du har gjort i den. Det eneste tidspunktet som faktisk eksisterer er akkurat nå, og det vil det alltid være.

Nå kan du også begynne å tenke på fremtiden. Eksisterer den? Ikke på ordentlig, men i hodet ditt. Og du lar deg selv bli gal av den. Du lar deg stresse, prøve å strekke til, tvile på den og tenke på den. Du tenker så mye på fremtiden at du helt glemmer hvor du er akkurat nå.

Akkurat nå. 

Hvordan kan du alltid være her og nå, og ikke inne i hodet ditt? Prøv å tenk på hvor du sitter akkurat nå. Kjenn at du sitter, eller står. Lytt så til det rundt deg. Du sitter her, akkurat nå, og du leser denne teksten. Det er det du gjør akkurat nå. Kan du på noen måte kjenne at dette er det eneste tidspunktet som finnes?

Se på hendene dine. Knip hånden hardt sammen. Kjenner du det? Det er akkurat nå.

Alt du hører. Tenkt litt på det også. Alt du hører, det hører du akkurat nå. Du kan ikke høre noe i fremtiden eller i fortiden. Og hvis det er et opptak så er det fremdeles akkurat nå du lytter. Noen sekunder tilbake i tid, stille. Noen sekunder frem, stille. For det finnes ikke. Alt som finnes er nå, og det er kun du som forandrer deg kontinuerlig – akkurat nå.

Du trenger ikke leve inne i hodet ditt. Du kan lære deg å leve i nuet, selv med en viten om hva du skal etterpå. Det vil si at du aldri trenger å bruke energi på noe du skal gjøre, for du kan ikke gjøre det før du er der. Og så lenge du vet hvor du skal, så tenker du ikke tenke på det. For når du vet noe, så vet du. Da trenger du ikke tenke på det.

Bruk energien på å være der du er. Lytt. Hva hører du? Er det stille? Hva hører du når det er helt stille? Desto mer oppmerksom du blir, desto lettere blir det.

Når du skal gå fra A til B. Vær tilstede. Ikke tenk på hvor du skal hele tiden. Du kommer dit når du kommer dit. Ta med deg nået og kjenn hvor befriende det faktisk er. Har du noen problemer akkurat nå? Akkurat nå har du det bra, sant? Fortsett slik. For det finnes ikke det som ikke er rundt deg. Kun det du kan se rundt deg akkurat nå, er det som eksisterer akkurat nå.

Derfor er det også bra å koble av mye mer enn du sikkert gjør. Legg vekk sosiale medier. Slett apper av og til. La mobilen ligge igjen i bilen når du kommer fra jobb. Ha en dag eller en kveld hvor ingenting kan forstyrre deg. 

Når du vasker hendene. Da tenker du ikke på det, sant? Men hva om du gjør nettopp det. Se på vannet. Føl det. Lytt til vannet som renner og kjenn hvordan det berører huden din. Vask deg med intens tilstedeværelse og kanskje du er så heldig at du kjenner en kribling i magen. Det er noe veldig deilig og behagelig som bor i deg, men det slipper aldri frem så lenge du tenker på andre ting.

Og hvordan skal det føles?

Å være intens til stede er totalt avslapping og glede. Du har ingen andre tanker på noe annet, og du skjønner at dette øyeblikket er det eneste som eksisterer. Frykt, angst, depresjon og stress slipper fra kroppen din. For det finnes ikke noe akkurat nå som kan gi deg disse følelsene. Det er kun hodet ditt som gjør dette. Og vit at tankene dine er egoet ditt. Og egoet ditt jobber faktisk mot deg, selv om du tror det jobber for deg.

Jeg vil gi deg noe å lytte til i kveld når du legger deg. Spar det til i kveld! Jeg har blitt helt avhengig av akkurat denne musikken, og det var helt fantastisk da jeg lyttet til det første gang. Ha på headset når du legger deg, og nyt det. Kanskje du sovner før det er over, men da kan du bare glede deg til mer senere.

Prøv å la alle tanker være vekk når du lytter. Ha øynene igjen og la deg være en del av lydene. Som om at du kan se lyder i mønstre i stedet for å bare lytte. Kanskje du klarer føle deg som lyden til tider.

Ønsker deg en fin søndag videre. Spør meg gjerne om du lurer på noe rundt eksakt det jeg har skrevet om nå, så skal jeg prøve å utdype enda bedre.

11 kommentarer

 1. Nydelige ord , en veldig sannhet. Fantastisk at du er tilbake <3

  1. tingjegliker

   Takk, Linda 🙂

 2. Cathrine

  Unnskyld skal ikke kommentere hele tiden her.. hehe..
  Men du skriver så likt som en bok jeg leser nå, den og tekstene dine er så like men de handler jo om det samme så kanskje ikke så rart;) Men har du lest Eckhart Tolle «det er nå du lever»?
  Jeg føler den er skrevet til meg, og sluker alt og gleder meg til jeg får til å være enda mer tilstede 🙂 Jeg trenger bare å øve enda mer!

  Takk for at du deler! Det er SÅ til hjelp at du aner ikke :*

  1. tingjegliker

   Hei, Cathrine. Jeg blir veldig glad for absolutt alle kommentarer jeg får, så aldri slutt med det er du snill 🙂 Ja, du har rett i det. Jeg var nylig på fire dagers retreat med Eckhart også, så jeg har lært mye fra å høre på han også. Sluk alt og fortsett med det. JEg har ikke lest den boken, men jeg har lest «Lev Her Og Nå». Du leser nok den som kom før denne, og den skal jeg nok også lese etterhvert 🙂

   Takk for at du kommenterer 🙂

 3. Cathrine

  Så moro, da får jeg det inn både her og i boka! 🙂

  Hvis jeg kan komme med et blogginnlegg ønske så er det konkret hjelp til å slutte å tenke, skal jeg prøve å ikke tenke i 5 sek TENKER jeg kun på at jeg ikke skal tenke i 5 sek. Jeg er en evig grubler og det spiser meg opp og lager angst og uro inni meg.

  1. tingjegliker

   Hei, Cathrine. Så bra. Du trenger å meditere, og det er jo nettopp kunsten ved å meditere. Men det kommer alltid opp nye tanker, man må øve. Jeg skal skrive mer om dette, jeg lover. 🙂

 4. Mari Danielsen

  Du gir meg så mye inspirasjon og ikke minst, du hjelper meg med å forstå meg selv og bli mer bevist! jeg har over lengre tid slitt med å ikke være i nuet, så nå har jeg begynt å øve meg på å være tilstede i det jeg gjør, og herregud så befriende det er! Jeg er hypersensitiv, noe som gjør at hodet mitt er alle andre steder enn der det burde være! Måten du ordlegger deg på får meg til å forstå hvordan jeg fungerer, og jeg lærer utrolig masse! tekstene dine betyr veldig mye for meg. Jeg tror det var meningen at du skulle finne Harald på det tidspunktet i livet ditt, du har blitt så bevist og åpen! Jeg ville egentlig bare si TAKK!

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Mari. Ja, takket være åpenbaringen kom jeg i kontakt med Harald. Noe som helt klart har gjort en stor forandring i mitt liv 🙂

 5. Hei Anette.
  Du beskriver ting på en veldig fin måte som er lett å forstå. Jeg har de siste to årene hatt mange vonde følelser pga mye angst og at jeg forestiller meg alt mulig oppe i hodet mitt. Nesten som om jeg blir redd meg selv. Jeg vet du også har hatt angst og panikkangst. Jeg føler jeg aldri kommer til bunns i hvorfor akkurat jeg har det og ikke alle andre. Jeg regner med at meditasjon har hjulpet mye for deg, men leste også at du fikk et panikkanfall for ikke så lenge siden, så noe må utgjøre at vi får det igjen. Det mest logiske jeg tenker er at man er overstimulert og sliten. Hva tenker du? Godt å vite at man ikke er alene om å føle ting.

  1. tingjegliker

   Hei, Stine. Dette kan man få når det blir rotete i hodet. At du ikke har kontroll over noe, at du frykter noe. Det skapes i sinnet vårt. Å tenke ferdig en tanke er viktig. Noen ganger løper vi videre fra en ting til en annen, og da vil kan vi skape angst fordi den tingen vi tenkte på ikke ble ferdig tenkt. Så var det egentlig ikke noe å ha angst over. Tilstedeværelse er nøkkelen. <3

   1. Takk for svar, det var fint forklart <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *