Takk for debatten. Hilsen mamma til 9-åring.

Jeg kunne kjenne sinnet til Kristin Gjelsvik gjennom videoen hun delte på YouTube. Og jeg misunner evnen hennes til å stå opp med så sterke meninger og være brutalt ærlig. For når er det egentlig nok? Dette er et viktig tema, men la oss ikke begynne å hate noen på grunn av dette. Saker som dette får oss alle til å tenke. Stormer som dette kan lære oss noe. Dette handler om en trend som har blitt normalisert over tid. Det er ikke bare Sophie Elise dette gjelder, og det er viktig å poengtere. Dette gjelder alle som stiger til topps basert på unge menneskers fascinasjon av deres utseende. Jeg har flere ganger vært frustrert over dette. Og jeg har mang en gang poengtert at jeg tar avstand, for jeg føler at det er viktig. Jeg føler at det er viktig at noen viser at det er ok å bli rynkete, slik naturen har regissert dette livet.

Hvorfor er det greit å gråte over motgang rundt plastisk kirurgi, samt å dele historer og promotere klinikker, hvis det ikke skal være greit å si fra når det er motsatt?

Skal jeg uttale meg i denne saken? Jeg veide det litt opp og ned, og tenkte som så: Når skal jeg tørre å uttale meg og være så ærlig som jeg faktisk ønsker å være, uten å være redd for at noen blir såret? Dette handler om livene til de som kommer etter oss. Som mamma til en niåring som har sniktittet på Sophie Elises Verden med vennene sine, vet jeg hva jeg snakker om.

Jeg kjenner Sophie. Jentungen kjenner henne også. Men dette gjelder ikke bare henne. Det er mange flere som er på toppen av blogg-Norge og gjør ting som aldeles ikke burde promoteres. Dette skal ikke være et springbrett for å slenge dritt til henne. Kanskje flere kan våkne litt i stedet?

Sophie Elise var en ung jente som ble påvirket av andre. Hun var, som hennes unge lesere, utsatt for det Internett har å gi til en ung og usikker jente. Ikke glem det! Hun var det, og det var greit. Hun angret og ville endre seg, og det var greit.

Når tiden har gått og man har vokst, når man har uttalt seg rundt temaet, om selvfølelse og selvbilde, så endrer det seg. Når man da snakker om selvutvikling, uten å fortelle hele sannheten, er det en fasade. En fasade som sier selvutvikling og at alt skal bli bedre, mens man tillater seg å fortsette uten å si det høyt. I alle fall ikke med en gang.

For det er enklere å be om tilgivelse enn det er å be om tillatelse. Er det ikke?

Det handler om hva vi sender ut av signaler. Og ja, det handler om at vi faktisk har et ansvar. Jeg har forsvart Sophie Elise ovenfor voksne mennesker i årevis. Jeg har stolt sagt at folk ikke aner hva de snakker om – når de kommenterer personligheten dømt ut fra utseende. For meg er hun en annen en det folk ofte oppfatter henne som. Dette er en jente jeg er glad i, som har fripass til å komme og overnatte når hun trenger det. Som jeg har stilt opp for når hun ønsker det, og kommer til å fortsette med. En intelligent jente som kan overraske mange. Likevel står jeg mellom barken og veden når jeg skal akseptere hennes valg, og samtidig se min egen jentunge bli påvirket av de samme trendene.

Den jenta som jeg synes er finere enn noe annet. Jeg ville ikke flyttet på en eneste celle i det individet. Det er tøft å være mor til en jente som vokser opp. Man ønsker skåne dem for så mye, men vi kan ikke skåne dem for alt.

Det samme lille mennesket blir påvirket utenfor min kontroll, av det som skjer der ute. 9-åringene leser også VG, som jeg forøvrig også mener burde velge sine overskrifter med omhu. Dette lille mennesket kommer hjem til meg etter en dag med skole eller venner, så forteller hun meg det ene etter det andre. De får med seg alt. Det er ingen aldersgrense for å få tilgang til forbilder. Dette lille mennesket ser seg i speilet og sier at hårfestet hennes ikke er som det skal, eller at klærne hennes gjør at hun ser feil ut. Dette fantastiske individet som jeg har satt til verden, har sånn smått begynt med komplekser som får meg til å revurdere ønsket om å sette flere barn til verden. For det gjør så uendelig vondt. Jeg står der med magen knytt og kjemper mot tårene mens jeg må irettesette henne for å si stygge ting til seg selv i speilet.

Ungen min er ni år. Jeg gjør alt i min makt for at hun skal lære indre verdier. Jeg har fjernet tv, hun har ikke mobil i vårt hjem, vi eier ingen iPad. Og til tross for alle tiltakene så har jeg ingen kontroll over hva hun rekker å få med seg i løpet av en dag. For Internett er ustoppelig, og det er overalt. Når jeg ser hvordan mitt eget yrke påvirker disse små, så får det en til å tenke. Det handler ikke om å droppe sminken eller å kle seg i en sekk. Vi kan fremdeles pynte oss for å føle oss fine og feminine. Men å endre på det utseende som Gud vet hvem som har gitt oss, det er ikke greit.

Så i tillegg til å gjøre tiltak på hjemmefronten, så kan jeg velge å fortsette å være en påvirker. Neste generasjon med individer er min motivasjon for å fortsette dette offentlige sirkuset som influencer.

Jeg har flere venner som har lagt seg under kniver og nåler, men jeg har ikke mange venner som tør å skrive det eller å si det høyt. At unge mennesker rettferdiggjør en operasjon på grunnlag av issues med sitt eget utseende, er ikke greit. Ikke når man man har tilgang til å påvirke medie-Norge.

Dette er ikke et innlegg rettet til en person. Dette er et innlegg i en debatt som er viktig for de små, men også for de som har blitt blind på disse tingene.

Vi kommer aldri til å elske oss selv mer av å fikse på ting som fungerer. Vi kommer bare til å finne den neste feilen ved oss selv. For den eneste veien ut, er inn. Vi må rydde opp innvendig for å få det bra med seg selv. Og man må velge med omhu hva man velger å la seg inspirere av her i verden. Hvem vi velger å følge, hvem vi velger å se opp til. Dette gjelder Influencere, mer enn noen andre. For Influencere er også mennesker, de blir også påvirket. Dessverre kan ikke vi som har holdt på i lang tid skjule oss bak dette mer. Vi har lært oss at vi skaper trender, påvirker andre, har et ansvar. Vi kan velge å fraskrive oss ansvar og kalle oss for et vanlig menneske som bare skriver og deler. For å føle oss litt bedre, eller fraskrive oss noe ansvar. Det forandrer ikke rollen vi har valgt som påvirker flere tusen andre mennesker.

Hvilken retning vil vi påvirke dem i? Vi har nok andre problemer i verden å fokusere på, som ikke handler om hvordan vi ser ut. Men heller hvordan vi oppfører oss.

Sophie Elise er jeg er veldig glad i. Dette vet hun. Vi skal ikke dra hele henne over en kam. Dette er en egen sak i seg selv. Sophie har satt fokus på masse viktig og brenner for mye bra som hun også fronter. Likevel er jeg glad for at dette skjer. Jeg håper og tror at et så stort fokus på dette kan gjøre at ting snus på hodet. At stormen og ærligheten fra de mange som ikke har sagt noe før, gjør at vi innser ting mer enn noen gang. Og la oss holde det saklig. Konstruktiv kritikk skal vi tåle. Hatmeldinger og andre trusler blir for dumt hvis man har noe på hjertet og vil bli hørt.

Kanskje det må ut i lyset som dette for at det skal stoppe. Kanskje det er mulig å snu en trend – på ordentlig. Dette trenger ikke å være en dum ting. Det er mulig å ta dette som en bra hendelse. Et smell som forandrer alt. Kanskje flere av de det gjelder en dag takker Kristin Gjelsvik for å ha satt igang denne stormen.

La oss håpe det.

35 kommentarer

 1. Katrine

  Jeg er så glad for at mine venninner ikke er som deg. Når du i tillegg må skrive i teksten at det ikke er personlig, da skjønner selv du at du dolker venninna di i ryggen. En periode da hun trenger sine venner som mest. Trist. Trist av Kristin at hun brøler og henger ut ei 24 år gammel jente på bloggen sin for penger, som hun alltid henger ut mennesker. Trist at du som venninne av Sophie henger deg på. Sånn som du gjør, oppfører ikke ekte venner seg. På bloggen i tillegg. Håper du lærer den 9 år gamle jenta di bedre verdier enn du sitter på selv. Vær et medmenneske. Ikke et menneske på jakt etter klikk. Du følger stormen. Not cool.

  1. tingjegliker

   Jeg er kjempeglad i Sophie. Dette handler om noe større enn det. Det handler om neste generasjon mennesker. Vi skal ikke hakke på noen på en vond måte, og jeg prøver å understreke dette i innlegget. Dette handler om et menneske som jeg er glad i, men det gjelder ikke bare henne. Og dette er meninger Sophie vet at jeg har. Forskjellen er bare at jeg skriver det høyt. Og at jeg velger å skrive et innlegg når saken blir tatt opp.

   1. Katrine

    Hvorfor sier du det heller bare ikke til henne? Og hvorfor legge det ut? Holder det ikke med innlegget fra Kristin? Jeg er ikke noe fan av alt Sophie legger ut altså. Men tror du ikke hun vil føle det sårt at en av sine «egne» legger dette ut? Ser ikke nødvendigheten. Blir bare trist over hvordan man rotter seg sammen mot et menneske. Jenta får vel nok hat allerede. Men satser på at dere alle gjør det i beste mening og at hun sitter igjen med masse selvtillit og gode følelser i kroppen akkurat nå.
    Syntes ikke det dere gjør nå er noe bedre. Og jeg håper at ingen noen gang henger dere ut i en video for valg dere tok som 20 åringer.

  2. Jeg er veldig glad for å ikke ha en venninne som deg. Jeg vil heller ha en venninne som er ærlig mot meg og ikke en som later som at alt jeg gjør er bra. Og du kan si så mye du vil at Anette bør hjelpe SE på en annen måte, men hva vet vel du og jeg om deres forhold og hva de to snakker seg i mellom. Og når SE klarer å legge ut et sånn innlegg til alle de tusen leserne sine, hun som har så stor påvirkningskraft så må hun tåle kritikk. Sorry as, men det skriver her var litt uspiselig.

 2. Men Anette Marie, du har jo selv operert deg? Riktig nok ikke til det ugjenkjennelige, men på en måte så har du jo selv tatt et valg som viser ovenfor din datter at du «ikke er bra nok som du var».

  Det er ikke enkelt for dagens unge med alle disse «påvirkerne», og jeg håper virkelig at Kristin sin stemme blir hørt, og kommer til å bety mye i denne sammenhengen.
  Jeg håper regelverk o.l blir strengere, og at bloggere oftere blir gjennomgått; og ikke minst at det blir hardere slått ned på.
  En flott kveld ønskes videre 🙂

  1. tingjegliker

   Ja, det har jeg. Det er ingen hemmelighet. Og jeg var en ung og usikker jente da jeg gjorde det samme.

   1. Hvorfor sier alle at dei gjor feil når enn var ung og usikker. Du heller har jo ikke tatt ut silikonen selv om du er over 30 no.

 3. Louise Tollefsen

  Jeg er så enig! Takk for at du skriver om dette ❤

 4. Brigitte

  Fantastisk bra skrevet, og tøft av deg!! Er så inderlig lei at folk skal finne hver minste lille ting å være misfornøyd med!! Spesielt ei som SE som har slik makt.
  Ofte tenkt tanken at det må ha vært vanskelig å stå henne nær når hun aldri blir fornøyd.. Håper også inderlig dette fra Kristin kan være hennes wake up call! Det er så viktig for framtidens unge!❤ Takk som deler!❤

 5. Veldig bra skrevet Anette og jeg er så enig med deg! Jeg synes det er helt skummelt hvordan samfunnet har blitt, og jeg tror ikke helt dagens foreldre vet, eller forstår hvor stor innvirkning bloggere har på de unge. Som en mor selv til to barn (9 & 6) synes jeg dette er skummelt, og jeg gruer meg til de blir tenåringer. Allerede nå hører jeg min lille datter på 6(!) påpeke feil ved sitt utseende og et overdrevent fokus på det ytre. Enda her har de fått inn med morsmelken viktigheten av det indre, men det er jammen ikke lett med alle andre påvirkninger utenfra.
  Stå på! Et utrolig viktig tema du tar opp her! ❤️

 6. Dette var et sterkt og personlig innlegg av deg <3 Det vises godt at du skriver innlegget av kjærlighet til Sophie Elise som er din venninne, en venninne som du ønsker det beste for.

  Som foreldre til den oppvoksende generasjon vil man at sine barn ikke skal bli negativt påvirket av sine forbilder, og barn nå i dag begynner tidligere og tidligere å bli bevisst på kropp og utseende. Da jeg jobbet som instruktør for jenter i 10-12 årsalderen i turn var jentene bevisst på sine komplekser. Den gangen på slutten av 80-tallet og begynnelsen på 90-tallet var ikke det sosiale medier og internett de hentet inspirasjonene sine fra, men ukeblader.

  I dag har sosiale medier mye mer påvirkningskraft enn før. Sosiale medier har blitt det nye ukebladene.

  Jeg brenner for dette temaet selv, men da rettet ut mot voksne bloggere. Her sitter det voksne bloggere opp mot 50 år som skriver rett ut at de er glade for at kosmetiske behandlinger og plastisk kirurgi finnes. De deler bilder av seg selv liggende på benken med botoxsprøyte i pannen, og restylanesprøyten i leppen. Mange som kommenterer på blogginnleggene deres ser man er unge jenter som har mange spørsmål omkring det å ta botox og restylane. Bloggerne som blogger om dette svarer mer enn gjerne. Husker det var en voksen blogger i 40-års alderen som svarte en av sine lesere som da var 17 år at hun måtte ta botox for å unngå å bli et "skrukketroll" som hun kalte det.

  Innlegget har du skrevet som en god venninne til Sophie Elise, og fordi du bryr deg inderlig om henne <3 🙂

  Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg <3 🙂

  Purr, purr, fra Toril og kattene

 7. Du tjener jo selv penger på folk som slanker seg. Strengt kosthold og måling av fettprosent. Bidrar ikke du da også til jaget mot en «perfekt» kropp?

  1. tingjegliker

   Teamjegliker fokuserer på trening og mental helse. Ikke jaget mot en perfekt kropp.

   1. Veronika

    Men det er jo en konkurranse om hvem som ser best ut til slutt?

  2. For en kommentar som ikke har noe som helst virkelighet i seg. Noen mennesker altså…‍♀️

 8. Så bra gjort av deg. Og det er ok å si det på den måten du jør det. Venner kan ha ulike meniger og kan si ifra. Kristin fikk vel litt nok, å hadde ikke hun sagt navne hadde vel alle kjønt hvem. Sist gang hun brølte sa hun de største bloggerne, denne gang med navn. Vet ikke hva som blir riktig men riktig å si ifra. Blir vel vell engasjert men tror nok det er vanskelig for henne også.ingen er perfekt ikke kristin heller. Men hun skal ha for å være den eneste som jør de så tydelig. Om det da hjelper, så får vi håpe fornærmede klarer seg å kan tenke at hun er faktisk med på å endre dette! ❤️

 9. Veldig bra skrevet Anette! Og selv om du vet det så vil ikke dette si at du er en dårlig venn som noen veldig få her inne mener. Du er egentlig en god venn som er ærlig og vil at din venninne skal åpne øynene. Og heller ikke Kristin henger ut noen her, men hun tar opp et viktig tema som SE dessverre er med å påvirker negativt. Dere er alle tre flotte jenter og jeg håper at SE snart klarer å finne en ro med seg selv.

 10. Ingalill

  Gå en runde med deg selv nå Anette, er du virkelig opptatt av små jenters ved og vel? Hva med ditt lille forsvar av Ø.B? Er ikke det farlig for jenter og kvinners syn på seg selv så vet ikke jeg… to helt forskjellige saker, men de har samme stoppested…. når du nå først skal kaste venner under bussen for en sak som opptar deg slik du gir utrykk for må du stå med flagget til topps alle steder… for dette synes jeg var råttent gjort… å om det er slik at det handler om sak og ikke person, må man stå idet overalt, ellers mister du i værtfall meg på veien i saken om å forsvare små jenter… da synes jeg bare dette er dårlig gjort å ser ikke poenget ditt…

 11. Er så enig. 🙁 <3

 12. Det er bra du støtter opp under fokuset til Kristin, men jeg synes du er ganske dobbeltmoralsk. Du viser deg veldig ofte lettkledd på snap og speiler deg fra alle kanter, kom ikke på si at du ikke har fokus på kropp. Synes ikke det at du har gitt bort TV og ikke har mobil eller iPad tilgjengelig for niåringen er noe å rope hurra for, det kan vel virke mot sin hensikt. Og siden du selv faktisk lever av å gå rundt med mobilen og filme deg selv blir det rett og slett dobbeltmoralsk.
  Men du har en fantasisk fin jentunge, og jeg er enig i at det må være vanskelig å stå imot alt press i dagens samfunn.
  Håper ikke du tar dette ille opp, du har mange gode verdier.

 13. Enig av mye av det du skriver her. Og det er viktig kamp å ta.
  Men jeg lurer på…
  Kan du som blogger/påvirker se at du er med på å påvirke til kroppsfokus du også? Jeg forstår du er glad i å skrive tekster og være kreativ som du sier. Men det kan man gjøre uten å gi ut reklame for diverse artikler som skal få deg penere, slankere, og til å føle deg bedre?
  Kan du se at det er en dobbeltmoral at du gir ut slik reklame på Internett og kontrollere din datters innflytelse fra andre med å ikke gi henne tilgang på tv/pad?
  Litteratur er gøy å lese og produsere, ingen tvil.
  Men kan du se at det er rart å være leser av en tekst der forfatteren fremmer budskap for nei til overdreven kroppsfokus, og legger ved oppstilte unaturlige bilder + link til hvor du kan få kjøpt ditt og datt?
  Jeg forstår at det er reklamen du tjener penger til livets opphold på, og det å være en vandrende reklameplakat er helt klart en stor del av blogglivet. Men kan du se at du som mange (ikke alle) andre bloggere også har en dobbeltmoral i det du publiserer? At for de aller fleste drukner budskapet i teksten i den fakta at det handler om at forfatteren og skjønnhetsindustrien skal tjene til egen lomme. Proteinpulver, nudler uten kalorier (dog veganske)… Har det noe som helst med folkehelsa å gjøre?

  1. tingjegliker

   Hei, Ingrid.
   Svarer på dine spørsmål:
   1. Men det kan man gjøre uten å gi ut reklame for diverse artikler som skal få deg penere, slankere, og til å føle deg bedre?
   Svar: Ja, det kan man. Som blogger velger man hva man skal promotere. Dette er en inntektskilde til bloggere.
   2. Kan du se at det er en dobbeltmoral at du gir ut slik reklame på Internett og kontrollere din datters innflytelse fra andre med å ikke gi henne tilgang på tv/pad?
   Svar: Jeg tenkere gjennom hva jeg fronter. Når det kommer til trening og kosthold så mener jeg selv at jeg har et sunt forhold til dette og føler på ingen måte at jeg overeksponerer dette. Jeg holder ikke jenta unna medier ved å gjøre dette, men stimulerer først og fremst hennes egen kreativitet med å la henne kjede seg og finne på ting utenfor skjermen.
   3. Proteinpulver, nudler uten kalorier (dog veganske)… Har det noe som helst med folkehelsa å gjøre?
   Svar: Jeg har frontet et plantebasert kosthold i over to år. Derav har det vært en glede å vise at det finnes supplementer til protein i proteinpulver, som ikke kommer fra animalsk protein. Folkehelsa å gjøre? Ja, kosthold har noe med folkehelsa og gjøre. Jeg fremmer ikke en usunn livsstil her, hvis det er det du prøver å insinuere.

   Håper du fikk svar på spørsmålene 🙂

 14. Nr 1. Du dolker venninna di i ryggen og nr 2. har ikke du silikon selv?

 15. Jeg skrev en kommentar til dette innlegget i går, men ser at det ikke blir publisert. Det står bare » Din kommentarer venter på moderasjon». Hvem bestemmer hvilke kommentarer som skal bli postet?

  1. tingjegliker

   Det er jeg selv som bestemmer. Og noen lengre kommentarer venter jeg med hvis det er noe jeg føler jeg ikke rekker å svare på. 🙂

 16. Viktig tema. Synes ikke du dolker noen i ryggen her. Vi har blitt alt for hårsåre synes nå jeg. Det må være lov å si hva man mener, men at det kommer fra kjærlighet. Jeg merker ihvertfall at det er skrevet med omtanke og at du bare vil vell. Både for fremtidlige (og nåtidens) unge jenter, og de du er glad i. Stå på! <3

  1. tingjegliker

   Takk!

 17. Å si at du dolker noen i ryggen er vanvittig. Tenkte heller motsatt, da jeg leste dette. Gode venninner som begge er offentlige personer burde ha helt forståelse for at man må få ytre meningene sine selvom de er motstridende. Noe annet blir tull. Ble veldig lettet og glad for at du tok dette standpunktet. Og ja, du har operert selv, men folk må få lov til å gjøre det de selv vil med kroppen sin – poenger er jo at det ikke MÅ deles eller snakkes om på en måte som sprer kompleksene videre. Har selv blitt usikker på ting ved utseende som jeg ikke hadde lagt merke til en gang for noen år tilbake… før jeg så andre omtale det som et «problem» eller kompleks. Og det er jo problematikken som debatteres, ikke hvorvidt noen har fikset på noe eller har venninner som fikser. Takk for innlegget! Håper virkelig denne debatten leder til en forandring.

 18. Enig med deg, Anette Marie – støtter også Kristin i denne saken og glad for at hun tar kampen.

  Men debut? Eller debatt?

  1. tingjegliker

   Debatt!!!!

 19. Ingeborg

  *Debatten ☺️ Sorry, klarer ikke la være

  1. tingjegliker

   Jeg veeeeit. Haha plager meg at jeg hadde den feil så lenge

 20. Belinda Jakobsen

  AMEN

  1. tingjegliker

   🙂

 21. Du har nå selv silikon? Nytter ikke å skylde på at du var «ung og dum» da du tok silikon. Du har det vel fortsatt i? Sophie Elise var også ung da hun opererte seg, og hun er vel for så vidt fortsatt ung. Dere er bare vokst opp i en annen tid.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *