Endelig blir avisene våre også tatt

Jeg er glad for at denne offentlige debatten om influenserne sitt ansvar startet. For noen år siden ble det en sak om at jeg fikk snaps fra veldig unge jenter, saken er her i VG. Dette er noe som har pågått lenge der ute, men ingen har tatt ansvar for å lage noen regler rundt det. Lei meg for at noen nå måtte motta en haug med stygge og usaklige meldinger samt drapstrusler, men glad for at det har satt flere i søkelyset.

Som media selv. Avisene våre. Overskriftene vi ser daglig er til å spy av. Vi lærer om presse-etikk som journalist. Hva er målet med en avis som Verdens Gang? Hvorfor skal vi lese om inngrep? Enten det er fra kjente eller anonyme? Med mindre det er en alvorlig skade som å få en ny fot eller arm?

Jeg ble veldig glad da jeg leste denne artikkelen i kampanje i går. Det er på tide at også avisene tar ansvar. Noen av overskriftene er helt klart for å få klikk, og jeg føler ikke at mediene er nøytrale i sine artikler når fokuser ligger på å få mer klikk. På den måten synes jeg det er flott at NRK ikke har reklame. De lager nyheter, ekte nyheter. Og hvis du ser på nyheter på NRK kan det faktisk hende at du opplever noen glad-nyheter også.

Produkter blir også satt spørsmålstegn rundt, og Camilla Phil sine produkter har blitt testet. Jeg synes dette er bra. Ikke for å ta noen, men for at vi begynner å faktisk tenke mer over hva vi kjøper. Og det kan hende at produkter kommer godt ut av det. Poenget er at vi må bry oss litt mer. Ikke bare følge strømmen, men sette kritiske spørsmål til hva vi putter i eller på kroppen vår. Hvorfor gjør vi det? Fordi det gjør noe godt, eller fordi det er en trend?

Jeg føler det var helt forkastelig hvordan en uskyldig dansevideo ble delt av Giske, og hvordan alle skulle henge seg på og hate. Hvorfor skal man hate hver gang man får sjansen? Hvis du er en sånn, vit at du får det verre med deg selv hver gang du gjør noe sånt. Hver gang du deler noe stygt bare for å dele og være gossip. Jeg er glad for at denne historien nå har kommet ut på TV2.no, og jeg synes det er forkastelig at en journalist har oppført seg på den måten mot et menneske som ikke er vant til å takle journalister.

Jeg håper vi fortsetter nå. Hele veien. Ikke stopp. Kan du merke hvordan du som leser også har makt? Spre de gode artiklene, velg hvem du følger med omhu, og si fra når det er noe. Folket, du, har også en stemme. Vi er alle i sosiale medier, og vi kan gjøre en forskjell. Vi trenger ikke bruke tiden vår til å snakke noen ned, men heller til å løfte opp viktige saker. Og hvis du ser noe som ikke stemmer, tips noen. Tips en avis, en blogger. Det verste som kan skje er at de ikke plukker det opp, det beste som kan skje er at det spres.

Journalister skal være dem som bringer nyhetene i samfunnet. Nyhetene som gjør at politikere og de som styrer landet, må gjøre ting på en ordentlig måte. For hvis det blir tull i kulissene, da kan journalister vise det frem. Ekte nyheter. Avisen og blogger er ikke det samme. Aviser må slutte å oppføre seg som motemagasin eller klikk-horer.

1 kommentar

  1. Det er kjempeflott, og man skal ikke være redd for å ta debatten.

    Synes det er helt feil hvor stor makt som avisene kan ha 🙁 I mine øyne har Giske blitt utsatt for mediedrap, og det er ikke noe som skal skje! Jeg sa det hele tiden at her måtte det være mer enn hva som var kommet fram i avisene. Det var det 🙁

    Trist sak 🙁

    Ønsker deg en kjempefin lørdag, og ei kjempefin og god helg <3 🙂

    Purr, purr, fra Toril og kattene

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *