Nå må du våkne, før vi alle dør!

Desto mer innblikk og forståelse jeg får ovenfor de store naturkatastrofene vi står bak, desto mindre føler jeg meg. Oppgitt av å vite at det finnes mer trendy ting å bruke livet sitt på – enn naturen. Det er på tide at vi vekker hverandre og våkner skikkelig, for vi har faktisk ingen tid å miste.

Å lære ungen min å bruke Internett riktig, har blitt et enda større fokus. Skal de bli jåledukker med dårlig selvfølelse med null viten om hva som skjer i verden? Det skjer med veldig mange! Det er meg, meg, meg, meg. Sminke, klær og hvordan vi selv ser ut. For noen er ikke verden større enn dette.

Internett kan være det beste som har hendt verden, hvis vi bruker det riktig. For første gang i historien kan vi kommunisere på kryss og tvers av  hele planeten, med et tastetrykk! Vi har oppmerksomheten til hverandre. Vi kan se og høre hverandre uten å møtes. Tenk om dette fenomenet ble brukt riktig? Til å redde det vi står, går og lever på?

Jeg har sett en dokumentar i det siste. Det første som traff meg i disse videoene, var å se flere hundre flodhester kjempe om vann. De har så lite vann enkelte steder at de står i gjørme for å kjøle seg ned. Å se hvordan de desperat krangler om plassen og blir aggressive mot hverandre, gjorde noe med meg. Jeg bestemte meg for å se alle episodene. Tidligere har jeg sett Planet Earth, som er helt fantastisk med tanke på å bli kjent med andre arter på Jorden, og klimaet, men denne forklarer godt hva som skjer på steder vi ikke ser. Som den nordøstlige kysten av Russland, hvor 100.000 hvalross samler seg på en liten øy uten plass til å røre seg.

Se Our Planet på Netflix. Se alle episodene. Utdann deg selv slik at du forstår hva som faktisk foregår på jordkloden. Klamre deg fast til alt du lærer, ikke gli sakte tilbake. Se at dette er en verden som du også er en del av. En verden som du også kan bidra til å redde. Ikke vent på at ledere i verden skal fikse det. Verden er for opptatt av penger til å klare å hanskes med dette alene. Jorden trenger deg til å lede de rundt deg.

Visste du at isen på jordkloden holder temperaturen på Jorden i sjakk? En hvit overflate reflekterer det meste av solenergien tilbake til verdensrommet, mens det sorte gjør det motsatte. Mørke overflater på jorden absorberer over 90% av energien fra solen, og varmer med dette jorden. Ettersom havisen smelter mister jorden sitt eget skjold. Det er 40% mindre havis som dekker Arktis i sommermånedene, enn det var i 1980. Arktis varmes dobbelt så fort opp som noen andre steder på jorden. I 2040 vil det være tomt for is her i sommermånedene.

Så enkelt forklart kan global oppvarming være.

Hva gjør vi mennesker for å bidra til dette? Søppel, båt, fly, bil, fisk, kjøtt. Det er helt utrolig at ikke hele verdens industri av forurensning stopper over natta, når man vet hva vi holder på med. Ego, penger og lite empati fører hele menneskeheten mot verdens ende – i full bevissthet?

Vi ødelegger all naturlig flyt i havet ved å overfiske. Enkelte fiskearter ryddes ut og noe så enkelt som dette gjør at elver stopper å renne. Ferskvann kommer ikke frem dit det skal, og annet dyreliv under vann får ikke tilgang til næring det trenger. Naturens flyt ødelegges og det hele er på vår kappe. Det er vi menneskene som ødelegger for alle. Det er vi som skaper den kritiske ubalansen. Tenk at naturen har det bedre uten oss. Naturen som gir oss alt vi trenger for å overleve.

En annen ting er hvordan vi velger å rangere dyreliv. Hvor mange fisk døde akkurat grunnet giftige alger? 4200 tonn? Og vi snakker om det som om det ikke er liv. Som om en fisk ikke er verdt noe. Hadde to kuer brent inne på en låve hadde det vært en dyretragedie. I en av episodene på Our Planet handler det om ferskvann. Denne tar deg med inn i bittesmå fisk sin verden. Her får du se fisk løse utfordringer med oksygen, samt hvordan de krøller seg sammen og formerer seg i kjærlighet.

Det er på tide at vi ser hverandre. Ikke bare oss selv. Mennesker er så egosentriske at vi sloss med hverandre – vår egen art. Så egosentriske at vi ikke lærer at krig ikke løser noe – og så egosentriske at vi ikke bryr oss om omstendighetene. Omstendighetene som gir oss liv.

Vi kan leve isolerte liv hvor vi gjør hverdagslige rutiner gjennom et tunnelsyn. Eller vi kan utdanne oss selv fremfor å lese daglig sladder som ikke nærer noe annet enn vår egen dumhet. Generasjonen etter oss har to ytterpunkter. En veldig overfladisk gjeng, samt en veldig engasjert og miljøbevisst gjeng. Det er ikke mye du trenger å gjøre for å føle at du bidrar, og det føles umettelig godt å gjøre noe. Vil du være dum, eller vil du være smart? Personlig har jeg aldri følt meg så opplyst som etter at jeg begynte å utdanne meg selv. Jeg begynte å velge dokumentarer og bøker som lærer meg om verden og mennesker.

Det finnes mange mennesker som føler at livet er meningsløst. Jeg er sikker på at alle som begynner å gjøre ting for miljøet og Jorden får mer mening i livet enn noen gang. Å kjempe for noe som er en del av oss – er viktig. Og nødvendig.

9 kommentarer

 1. Toralf Seim

  Hei Anette Marie! Jeg leser det du skriver. Du er en søker? Hva er det? Jeg er ikke sikker. Men hva er meningen med livet? Det jeg tror på og det vi skal er å føre slekt videre, få barn. Jeg og kona har 4 barn. Fra naturens side kan vi bare ta kvelden 🙂 Nå kan vi slappe av og kose oss, vi er snart 60år. Det som lever videre er vårt etter mele. Naturen styrer det hele, så vi må slappe mere av og gi mere f……. Har barna det bra så har vi det bra, den tiden vi har igjen må vi kose oss og ikke tenke så mye på det som kommer etter på. Spis, drikk ha sex og nyt den tiden som er igjen og ikke gruble så mye, det er ikke bra. Mye kos og lite stress så blir du 100år. Klem Toralf 🙂

  1. tingjegliker

   Hei, Toralf. Det er kanskje en behagelig tanke å tenke på, men vi mennesker er altfor komplekse til at det skal være vårt eneste gjøremål. Vi har en hjerne som kan skape ting som ikke er i tråd med naturen. Noe vi har gjort. Konsekvensene er at vi ødelegger for andre. Jeg klarer i alle fall ikke å slappe av og kun tenke at naturen fikser seg selv, når vi aktivt ødelegger den hvert eneste sekund – fordi at mennesker flest ikke sier noe. Bare følger strømmen. Bare spiser, drikker, har sex og unngår alt av grubling på det som skjer i verden. A.

  2. Kristin

   Hei du, Toralf. Å ha som eneste mål og mening med livet å føre slekten videre, mens man spiser, drikker og koser seg – hva er det for slags holdning? Ja, du er inne på noe – et mer behagelig liv blir det nok… men beklager; som ENESTE mening med livet blir den litt for navlebeskuende for meg… for ikke å snakke om lite bærekraftig. Hva hjelper det, hvis disse etterkommernes etterkommere ikke har en planet å leve på? Og hva med barna som blir født i Asia, Afrika, og disse barnas etterkommere igjen? De er nøyaktig like viktige som deg og dine, og har det samme ønsket om å «nyte» og «kose seg». Men det er det få av dem som har anledning til. En bitteliten minoritet av oss derimot, er i ferd med å «kose ihjel» vår felles klode fullstendig.

   Vi er alle hverandres flokk, for å parafrasere Per Fuggeli.

   Takk for nok et klokt og viktig innlegg fra deg, Anette – jeg blir glad av bloggere som bruker stemmen sin til å formidle noe vettugt!

 2. Martin Skadal

  Dette er noe av det nydeligste jeg har lest på god stund, tusen takk som tar opp så viktig tema og skriver det på en så enkle, fin og forståelig måte. Du er amazing!!

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Martin! <3

 3. Du burde lese bibelen også, troende eller ei. Jorda skal gå under, alt som skjer er dessverre i tråd med bibelen. Egoismen rår.

  1. tingjegliker

   En dag skal jeg lese den 🙂 Har lest stykker av den og kan relatere mye til ting fra livet.

 4. Karoline

  Godt skrevet! Håper det blir lest av mange. Heia deg! 🙂

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Karoline. <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *