Femte dag uten sosiale medier

Herregud, så deilig. Jeg vil bare si: Hei, bloggen! Jeg har gledet meg til å skrive og bare fokusere på å skrive. Denne posten skal handle om at jeg tok et stort valg og synes det er spennende: Valget om å slette sosiale medier fra mobilen min – i minst et halvt år.

(Og med det deler jeg et bilde fra da vi bodde på Bali. Jeg kjenner på frihet bare av å se på bildet.)

Nå tenker du kanskje: Men det er ingen nyhet, det gjør du jo ofte. Joda, året før jeg flyttet til Bali gjorde jeg det mye. Jeg logget faktisk av annenhver måned på samme tid som jeg levde av sosiale medier. Og hver måned når jeg logget på, så hadde jeg ikke gått glipp av noe. Det går bare i sirkler. Og mens det går i sirkler går livet vårt på autopilot. Og årene raser fra oss uten at vi egentlig lever. Denne gangen vil jeg være enda snillere med meg selv og holder meg unna i minst seks måneder.

Vi bruker timer og timer hver eneste dag. Hvor mange timer var du på sosiale medier denne uken? Tør du sjekke snittet på skjermtid?

Mange har enormt høye tall per uke. Men la oss si at snittet er på 3 timer hver dag. Snittet blant voksne var over 3,5 timer daglig i fjor, og det er nok ikke blitt noe bedre i år. 3 ganger 7 er 21. Så på en uke har du brukt 21 timer på sosiale medier.

Det er 84 timer på en måned det. Det er 1008 timer på et år det.

Og mens vi gjør dette klager vi på at vi mangler timer i døgnet, er utslitt og ikke har tid til å ta vare på oss selv? Jeg sjekket litt på nett for å se hva man kan bruke denne tiden på i stedet.

Her er en liste over ulike ting du kan lære eller oppnå på omtrent 84 timer (en måned):

1. Lære et nytt språk: Dediker tiden til å studere og praktisere et nytt språk. Du kan bruke online ressurser, språkapper eller til og med melde deg på et språkkurs.

2. Utvikle en ny ferdighet: Velg en ferdighet du alltid har ønsket å mestre, som å spille et instrument, male, sy, lage mat eller programmere. Bruk tiden på å lære og øve.

3. Trene og komme i form: Dediker tid til trening og fysisk aktivitet. Du kan melde deg inn på et treningsstudio, delta på gruppetimer eller utforske utendørsaktiviteter som løping, sykling eller fotturer.

4. Starte en blogg eller YouTube-kanal: Bruk tiden på å skape innhold og dele dine lidenskaper eller kunnskap med andre. Dette kan være en flott måte å uttrykke deg selv på og potensielt bygge en følgerskare.

5. Lesing: Les bøker, artikler eller blogger innen et område du er interessert i. Dette kan bidra til personlig vekst og utvide kunnskapen din.

6. Frivillig arbeid: Dediker tiden til å hjelpe andre. Finn organisasjoner eller prosjekter som trenger frivillige, og bidra til samfunnet på en meningsfull måte.

7. Dykke inn i kunsthistorie: Utforsk kunstverdenen ved å besøke museer, studere ulike kunstbevegelser og lære om berømte kunstnere. Du kan også prøve deg på å skape egne kunstverk.

8. Skrive en bok eller en novelle: Ta i bruk fantasien og skriveferdighetene dine til å lage din egen historie. Dediker tid til å utvikle plottet, karakterene og skriveprosessen.

9. Reise og utforske: Planlegg en tur til et sted du alltid har ønsket å besøke. Bruk tid på å undersøke destinasjonen, lage reiseruter og oppleve nye kulturer og tradisjoner.

10. Friluftsliv og natur: Utforsk naturen rundt deg. Dra på turer, camping eller ta bilder av landskapet. Du kan også bruke tiden på å lære om dyrelivet og økologien i ditt område.

11. Starte en egen virksomhet: Har du en forretningsidé? Bruk tiden på å planlegge og starte din egen virksomhet. Forskning, utvikling av forretningsplan og markedsføring er viktige aspekter du kan fokusere på.

12. Meditasjon og mindfulness: Lær teknikker for å berolige sinnet og finne indre ro. Dediker tid til daglig meditasjon eller mindfulness-øvelser for å forbedre velvære og redusere stress.

Og med denne første posten, så lurer jeg bare på: Hvor mange timer bruker du i snitt? Del i kommentarfeltet! Og fortell meg om du også vil prøve å være uten sosiale medier. Jeg har lovt meg selv å legge vekk alle sosiale medier i et halvt år minst. For å sette en tid. Og hvem vet, kanskje jeg finner ut at livet skal leves uten.

Vil du teste selv? Hvor mange timer dedikerer du? Slette IG, FB, Tik Tok og Snapchat fra telefonen din. Hvilken utfordringer har du? Du kan skylde på at det er der du kommuniserer med venner, men venner vil forstå og når deg på mobil og sms. Er det venner  i utlandet kan du laste ned WhatsApp om du ikke har det. De aller fleste bruker denne for å skrive med venner på kryss og tvers av verden.

Fortell meg hvor lenge du skal holde ut i første runde, og jeg vil være og inspirere deg underveis. Prate om andre ting. Leve litt. Dele det som er ekte, som kommer innenfra. For hvis jeg skal være helt ærlig, så mister jeg meg selv en smule av å få inntrykk av så mye annet. Og alle inntrykkene forvirrer meg ubevisst til å lure på hva jeg selv egentlig vil, på samme tid som det spiser opp tiden jeg kan bruke til å utrette det jeg selv vil.

Er du med meg? Tør du teste?

4 kommentarer

 1. Har ikke hatt FB eller IG på 6 år,aldri hatt tiktok😊Ble stressa, urolig og deppa av sosiale medier.Føltes som et slags «jag» som var døgnåpent. Etter jeg kuttet ut sosiale medier har jeg fått mere plass i hodet til å fokusere på det som skjer i nuet,der jeg er og konsentrere meg om de jeg har rundt meg.Takk for fine blogginnlegg over flere år,som har inspirert meg masse😊

  1. tingjegliker

   Høres helt fantastisk ut. Ja, det er noe merkverdig med å leve uten. Etter noen dager blir man vant til det, det første dagene er verst for de som er mest avhengig av å sjekke, men så kommer det en slags ro av å ikke vite alt som skjer, og man får mer oppmerksomhet og tilstedeværelse der man er. Det gjelder jo ikke bare det å kjenne på ro i seg, men også andre merker det. Så har man så mye mer energi til å faktisk se de andre rundt seg. Om så en fremmed man går forbi.

   Takk for at du leser 🙂

 2. Hei😊
  Jeg bruker maks 1 time i løpet av dagen på sosiale medier, hvilket er mer enn nok. Nå er det kun Instagram for min del, ble så lei FB. Jeg var innom FB forleden dag, kun noen få minutter og da hadde jeg ikke vært på FB på 3 måneder. Synes der er for mye av «Det perfekte liv» folk har så behov for å dele på FB og da stoppet der for meg. I tillegg er der for mye press på Sosiale medier generelt og det er ikke bra med tanke på de unge. Har bøker hjemme som jeg har tenkt å lese, men har liksom ikke kommet i gang. Nå er jeg fast bestemt på å starte opp med å lese de😊 Takk for gode tips om ulike ting / aktiviteter man kan gjøre istedenfor å kaste bort verdifull tid på sosiale medier. Synes det er hyggelig du har starter opp med bloggen din igjen, så jeg gleder meg til neste innlegg fordi du tar opp viktige tema. Ønsker deg en fortsatt fin Pinse😊☀️

  1. tingjegliker

   Så flink du er og har lite skjermtid. Interessant hvordan man opplever de ulike mediene på ulike måter. Jeg opplever f.eks et større press på IG, mens på FB føler jeg mer det er familie og venner langt tilbake i tid.

   Takk for at du leser. Skal prøve å holde temaene gode 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *